شاید تا به حال در حوزهی طراحی وب کلمهی وردپرس به گوشتان خورده باشد و کنجکاو شده باشید بدانید ورپرس چیست؟ از کجا آمده و به چه دردی میخورد؟ تعاریف زیادی برای درک معنای کلمهی وردپرس در اینترنت وجود دارد. ما در این مقاله تلاش میکنیم بهترین تعریف از وردپرس را برای شما آورده و به سوالات شما در رابطه با وردپرس بهترین پاسخ را بدهیم. در این مقاله شما را تا حد زیادی با دنیای وردپرس آشنا خواهیم کرد.
دربارهی تاریخچهی وردپرس بدانیم
در حدود 21 سال پیش شخصی به نام مت مولنوگ از نوعی سیستم وبلاگ نویسی استفاده میکرد که به یکباره ارائهی بروزرسانی آن متوقف شد. در نتیجهی این اتفاق مت که بطور جدی از این سیستم استفاده میکرد با مشکل مواجه شد. همین امر باعث شد او خود برای توسعهی این سیستم اقدام کند. او این موضوع را در وبلاگ خود اعلام کرد که شخصی به نام مایک لیتل با دیدن این موضوع در وبلاگ مت اعلام کرد که مایل به همکاری با او در این توسعه است. پس از مدت زمان کمی میشل والدریگی که توسعهدهندهی اصلی این سیستم بود به این گروه پیوست.
سرانجام با تلاش این سه نفر اولین نسخه از وردپرس یعنی نسخهی 7/0 در سال 2003 به بازار آمد. با ارائهی بروزرسانیها توسط این سه شخص رفته رفته امکانات و قابلیتهای بیشتری به وردپرس اضافه شد. در همین حال شخصی به نام مووبل تایپ که رهبر بازار در آن زمان بود با افزایش قیمت و در نتیجه عدم رضایت کاربران نقش موثری در شناخته شدن وردپرس در آن زمان ایفا کرد. با پیشرفت، بروزرسانیها و تاسیس شرکت Automattic توسعهی افزونهها نیز ادامه پیدا کرد. پس از آن مت مالکیت تجاری وردپرس را به بنیاد وردپرس انتقال داد.
در سال 2013 وردپرس که مشغول پیشرفت پیدرپی بود به عنوان پراستفادهترین سیستم مدیریت محتوا شناخته شد. نسخهی 5 وردپرس با ویرایشگری به نام گوتنبرگ در سال 2018 منتشر شد که بسیار مورد توجه قرار گرفت و مدیریت محتوا را آسوده تر از قبل کرد.
وردپرس چیست؟
با توجه به تاریخچهای که از وردپرس گفتیم احتمالا باید دانسته باشید که وردپرس نوعی سیستم برای مدیریت محتوای آنلاین است که با آن میتوان طراحی وبسایتها و همچنین تولید محتوا را بدون استفاده از کدنویسی انجام داد. اما آیا میدانید منظور از مدیریت محتوا چیست؟ مدیریت محتوا نوعی سیستم است که در آن بدون داشتن اطلاعات فنی و تخصصی میتوان محتوا را ساخت و آن را مدیریت و آپدیت کرد. با روی کار آمدن وردپرس زیر ساختهای یک وب سایت فراهم شدند و این امکان به مدیران داده شد تا بیشتر روی بخشهای مربوط به ظاهر تمرکز کنند. همچنین با کمک افزونههای وردپرسی در این سیستم میتوان بدون کدنویسی امکانات بیشتری را به آن اضافه کرد و اصلاحات را بهتر انجام داد.
تفاوت WordPress.com و WordPress.org
WordPress.org وردپرسی است که بنیاد وردپرس ارائه داده و به صورت رایگان از WordPress.org قابل دانلود است. این مدل برای کاربرانی که دامنه و هاست خود را از قبل خریداری کرده باشند مناسب است. همچنین انعطاف زیادی داشته و امکانات گستردهای را به کاربران ارائه میدهد.
WordPress.com توسط توسعه دهندگان وردپرس با هاست وردپرس و برپایهی نرم افزارها ارائه میشود. این مدل در نمونهی رایگان به نام دامنه و هاست محدود میشود. اما با خریداری مدل پولی میتوان به صورت آزادانه از خلاقیتها در طراحی وبسایتها استفاده کرد.
هر دویِ این مدل از وبسایتها ویژگیهای خاص خود را داشته و کاربران خاص خود را دارند اما میتوان گفت در ایران WordPress.org از محبوبیت بیشتری برخوردار است.
منظور از افزونه و یا پلاگین در وردپرس چیست؟
همانطور که در بالا گفتیم با استفاده از افزونهها میتوان بدون داشتن دانش و تخصص در کدنویسی به وردپرس امکانات جدید اضافه کرد. در نتیجه افزونهها مجموعهای از کدها هستند که با نصب آنها قابلیتهای جدید به وبسایت اضافه میشود. المنتور، ویژوال کامپوزر، yoast seo نمونههایی از افزونههای وردپرسی هستند که هر کدام برای کاری به وردپرس اضافه میشوند.
وردپرس در چه سایتهایی کاربرد دارد؟
وردپرس برای سیستم وبلاگ نویسی روی کار آمد اما طی گذشت زمان پیشرفت زیادی کرد و امروزه تقریبا برای اکثر سایتها قابل استفاده است. از وردپرس میتوان در موارد زیر استفاده کرد.
- سایتهای شخصی
- سایتهای فروشگاهی
- مجلات آنلاین
- سایتهای خبر
- سایتهای آموزشی
- سایتهای کاریابی و استخدام
- سایتهای کسب و کارها یا شرکتی
- وبلاگهای شخصی
- سایتهای نمونه کاری و رزومه
مزایای وردپرس
- رایگان بودن وردپرس
نسخههای وردپرس به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرند که همین رایگانی یکی از مزایای پر اهمیت وردپرس است.
- استفاده آسان
وردپرس رابط کاربری سادهای دارد که به کاربر اجازه میدهد تا بخش زیادی از کارها را به تنهایی انجام دهد.
- متن باز بودن وردپرس
منظور از متن باز بودن این است که کدهای وردپرس در اختیار کاربران قرار دارد و همهی کاربران میتوانند در گسترش آن ایفای نقش کنند.
- انعطاف پذیر بودن وردپرس
با استفاده از وردپرس توانایی ساخت هر نوع وبسایتی برای کاربران محیا شده است که کاربر میتواند به هر نحوی که بخواهد صفحات خود را به آسانی ویرایش کند.
- عدم نیاز به دانش کدنویسی
همانطور که گفتیم برای استفاده از وردپرس کاربران نیاز به دانش و تخصص کدنویسی ندارند و همین امر به تنهایی توجه بسیاری از کاربران را به خود جذب میکند.
- امنیت بالایی دارد
وردپرس به دلیل اینکه کاربران زیادی دارد به خوبی روی بخش امنیت کار کرده است و راههای گوناگونی را برای مقابله با خطرات امنیتی ارائه داده است.
- ارتقاء قابلیتها با نصب افزونهها
با نصب افزونهها میتوان قابلیتهای وردپرس را افزایش داد و برای اقدامات گوناگون از آنها استفاده کرد.
- توسعهی مداوم
وردپرس همواره در حال بروزرسانیهای مداوم است که جدیدترین امکانات را در اختیار کاربران قرار میدهد.
- شخصی سازی
امکان طراحی وبسایت متناسب با سلیقه کاربر بیشتر بوده و کاربر میتواند طبق سلیقهی شخصی خود کار انجام دهد.
سخن پایانی
در این مقاله دانستیم که وردپرس از سیستمهای مدیریت محتواست که مورد توجه بسیاری از کاربران واقع شده است و از محبوبیت ویژهایی برخوردار است. وردپرس مزایای گوناگونی از جمله هزینهی ارزان و استفاده آسان دارد. بسیاری از افراد با استفاده از وردپرس سایتهای خود را به شیوهای آسان و ارزان طراحی کرده و از آنها استفاده میکنند. اگر قصد طراحی سایت کسب و کار خود با استفاده از وردپرس را داشته باشد شرکت ایموریت خدمات طراحی سایت در شیراز را در سطحی بالا به کاربران ارائه میدهد.