احتمالا عنوان مقاله کمی برایتان عجیب واقع شده باشد و کنجکاوی شما را در رابطه با این مقاله بر انگیخته باشد. اما اگر کمی با وب و خدمات مربوط به آن آشنا باشید احتمالا زامبی پیج را شنیده باشید. در این مقاله به طور اساسی زامبی پیج را برای شما شفاف سازی کرده و راههای شناخت zombie page را به شما خواهیم آموخت. همچنین در این مقاله تاثیر زامبی پیج بر سئوی سایت را نیز بررسی خواهیم کرد.
زامبی پیج (zombie page) چیست؟
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که هنگام کلیک بر روی لینکی در سایت با یک خطا مواجه شده باشید، و یا اینکه وقتی وارد صفحهای میشود محتوای آن بسیار کم، به درد نخور و یا کپی باشد. این صفحات در واقع همان صفحات زامبی هستند. بنابراین منظور از زامبی پیج در دنیای وب صفحههایی است که بدون اینکه بر روی هدفی کار کنند یا برای کاربر مفید واقع شوند ایجاد شدهاند. زامبی پیجها میتوانند تاثیرات بسیار مخربی را برای وبسایتها ایجاد کرده و آنها را به خطر بیاندازند.
راههای شناسایی زامبی پیج (zombie page)
برای شناسایی زامبی پیجها میتوان به سه صورت عمل کرد.
1. شناسایی زامبی پیج با استفاده از تعداد کلیکها در سرچ کنسول
یکی از راههای شناسایی صفحات زامبی استفاده از سرچ کنسول است. میتوان با وارد شدن به قسمت کارایی performance و بعد از آن در بخش Page تعداد کلیک صفحات را بررسی کرد. در این حال تعداد صفحاتی که میزان کلیک آنها کمتر است را میتوان به عنوان زامبی پیج شناخت.
2. استفاده از صفحات ایندکس نشده در سرچ کنسول
در این روش میتوان با استفاده از سرچ کنسول و قسمت Indexing صفحات ایندکس نشده (Not Indexed) را پیدا کرد.
3. جستجوی دستی برای شناسایی زامبی پیج
برای استفاده از این روش میتوان در قسمت سرچ گوگل آدرس سایت را به شکل (site: site name) وارد کرد. با این کار همهی صفحاتی که در سایت شما وجود دارند در صفحهی نتایج بالا میآیند که میتوانید با بررسی آنها صفحات زامبی خود را جدا شناسایی کنید. در این روش توجه داشته باشید که این صفحات همهی صفحات ایندکس شدهی شما هستند.
انواع زامبی پیج (zombie page)
همان طور که گفته شد زامبی پیجها به صفحات وبسایت اشاره دارند که به دلایل مختلف عملکرد ضعیفی دارند و معمولاً نمیتوانند ترافیک و بازدیدکنندگان کافی را جذب کنند. هر کدام از این زامبی پیجها ویژگیها و خصوصیات خاص خود را دارند که سبب میشود بتوان آنها را در گروههای مختلف طبقهبندی کرد. در ادامه به برخی از انواع زامبی پیجها اشاره خواهیم کرد:
• صفحاتی که زمان بارگذاری آنها زیاد است
حتماً تابهحال تجربه کردهاید که هنگام ورود به یک صفحه از یک وبسایت، زمان بارگذاری آن به طرز آزاردهندهای طولانی است. این نوع زامبی پیجها بهویژه زمانی که شامل محتوای سنگین، تصاویر باکیفیت بالا یا کدهای غیربهینه هستند، بروز پیدا میکنند. هنگامی که کاربران با صفحات کند روبهرو میشوند، معمولاً تمایل به ترک آن صفحات دارند و این امر میتواند منجر به افزایش نرخ پرش (Bounce Rate) شود.
• صفحاتی که برای حالتهای موبایل و تبلت بهینه سازی نشدهاند
چون امروزه استفاده از تلفنهای همراه بیشتر شده و بسیاری از افراد از موبایلهای گوناگون برای جستجو در اینترنت استفاده میکنند این امر بسیار مورد توجه گوگل واقع شده است. در این حالت گوگل به صفحاتی که برای این حالتها بهینه سازی نشده باشند امتیاز منفی خواهد داد.
• صفحات با محتوای بیکیفیت و کم
وقتی روی قسمت تولید محتوای صفحات وقت نگذاشته و هدف فقط گذاشتن محتوا در سایت باشد بسیاری از افراد روبه کپی کردن محتوا از منابع دیگر، گذاشتن محتوای بیکیفیت و یا گذاشتن محتوای کم روی میآورند. در این صورت یک صفحهی بیهدف در سایت ایجاد شده است که نمیتواند برای کاربر مفید واقع شود. این صفحات زامبی پیج هستند و به سایت آسیب میزنند.
• صفحاتی که روی سئوی آنها کار نشده است
یکی از موارد مهم برای بهترن شدن رتبهی سایتها انجام سئو و یا بهینه سازی وبسایتها است. گوگل ممکن است به برخی صفحات که حتی محتوای خوب هم داشته باشند امتیاز منفی دهد چون محتوا نیازهای کاربر را برطرف نمیکند بنابراین روی سئوی صفحه کار نشده است. این صفحات نوعی زامبی پیج هستند که میتوان با کار روی سئوی آنها، آنها را از حالت زامبی خارج کرد. بنابراین انجام سئو در کاهش تعداد این صفحات نقش مهمی خواهد داشت. مجموعهی ایموریت با انجام سئوی حرفهای در شیراز روی سئوی سایت شما کار کرده و به خوبی سبب کاهش این صفحات خواهد شد.
• صفحات ایندکس نشده توسط گوگل
قبلتر نیز اشاره کردیم که صفحات ایندکس نشده نوعی زامبی پیج هستند. منظور از این صفحات صفحاتی هستند که توسط رباتهای گوگل بررسی و طبقه بندی نشدهاند.
• صفحات یتیم (orphan pages)
صفحات یتیم به صفحاتی گفته میشوند که رباتهای گوگل نمیتوانند آنها را شناسایی کنند. یکی از دلایلی که باعث میشود صفحات شناسایی نشوند عدم استفاده از سیستم لینکدهی داخلی است. صفحاتی که در آنها از لینکدهی استفاده نشده نوعی از زامبی پیجها هستند.
• صفحات خطا
از انواع زامبی پیجها میتوان به صفحات خطاها اشاره کرد. این صفحات از نظر بررسی توسط رباتهای گوگل مشکلی ندارند اما روی تجربه کاربری تاثیر دارند که در نهایت روی رتبه سایت تاثیر زیادی خواهد داشت.
تاثیر زامبی پیج بر سئوی سایت
دانستیم که زامبی پیج صفحاتی هستند که در سایت وجود دارند اما فعالیتی برروی آنها انجام نمیشود. همان طور که زامبیهای واقعی را نه جزء زندگان میدانیم نه جزء مردگان صفحات زامبی هم نه فعال هستند و نه غیر فعال و فقط سبب بی اعتبار شدن دیگر صفحات سایت و در نتیجه خود سایت میشوند. در این صورت صفحات با ارزش سایت به مرور اعتبار خود را از دست داده و افت رتبه در سایت پیدا میکنند. همین امر از مهمترین تاثیرات زامبی پیج بر سئو و افت رتبه سایت در نتایج گوگل است. کمترین میزان تاثیری هم که زامبی پیج بر سئو میگذارد این است که سبب هدر دادن بودجهی خزش سایت میشوند.
سخن پایانی
در این مقاله دانستیم که منظور از زامبی پیج چیست و چه صفحاتی زامبی پیج هستند. این صفحات را میتوان با استفاده از جستجو در گوگل و یا سرچ کنسول شناسایی کرد. این صفحات تاثی زیادی بر سئوی سایت دارند و باید تا حد امکان این صفحات را در سایتها کاهش داد. افزایش این صفحات در یک سایت باعث کمتر شدن ترافیک سایت و افت رتبهی سایت خواهد شد.