تاثیر ux بر سئو زیاد است و به خوبی میتوان این قابلیت را مشاهده کرد. یک سایت که دارای رتبه بالایی از نظر سئو است، چندین فاکتور اساسی را رعایت کرده است. این فاکتورها شامل کلمات کلیدی، هدینگها، سرعت سایت، قالبهای مختلف، منوهای مناسب، لینکهای داخلی و خارجی و از این قبیل کارهای معمول میباشد.
باید بدانید که موارد بالا کافی نیست و به تنهایی باعث گرفتن رتبه قابل توجه نمیشوند. چرا که موتورهای جست و جو مثل گوگل اولویتشان را برای ارائه بهترین خدمات به کاربران گذاشتهاند و معیارهای بیشتری در امر سئو دخیل است. سئو، که به معنی بهبود دهنده موتور جست و جو است، باعث میشود که کاربر به راحتی به نتیجه جست و جوی خودش در کمترین زمان ممکن برسد.
یک تجربه کاربری (UX) خوب باعث میشود رتبه شما افزایش یابد. اما این تجربههای کاربری شامل چند فاکتور مهم هستند. به طور کلی تعریف UX، در استفاده آسان و لذت بخش بودن حداکثری و تعامل مخاطب با موضوعات بصری و عناوین غیر متنی خلاصه میشود.
چرا تجربه کاربری برای سئو مهم است؟
هنگامی که از یک تجربه کاربری کاربری صحبت میکنیم منظورمان این است که آیا کاربر از این که با سایت ما تعامل دارد رضایت دارد؟ یا اینکه ما توانستهایم نیاز کاربران را درست تشخیص بدهیم و برای رفع این نیازهای اقدامات درست انجام دهیم؟ وقتی یک کاربر وارد یک سایت میشود توقعاتی را از سایت خواهد داشت.
یکی از این موارد این است که او به راحتی چیزی را که میخواهد پیدا میکند و یا چالشهایی برای او ایجاد میشود و او ترجیح میدهد که از سایت خارج شود. هنگامی که بتوانیم در جهت نیازهای کاربر حرکت کنیم و تجربه کاربری او از سایت را مثبت کنیم زمان ماندگاری او در سایت افزایش پیدا کرده و میزان تعاملات او با سایت بیشتر خواهد شد.
در این صورت میزان نرخ پرش سایت به میزان قابل توجهای کم شده و میزان کلیکها افزایش پیدا خواهد کرد. فاکتورهای تجربه کاربری تاثیر زیادی بر بهتر شدن سئوی سایت خواهند داشت بنابراین تجربه کاربری برای سئو بسیار پر اهمیت است.
فاکتورهای مهم UX و تاثیر آن بر سئو:
عناوین مهم UX که روی سئو ما تاثیر میگذارند شامل چند مورد میشود.
1. زمان را افزایش دهید!
هر چقدر که کاربر زمان بیشتری را در سایت شما سپری کند، برای سئو شما مفیدتر است. در مقابل، طبق آمار بیش از 55 درصد کاربران در زیر 15 ثانیه سایت شما را ترک میکنند که برای جلوگیری و کم کردن این آمار در پایین عوامل را ذکر میکنیم.
2. زمان را کاهش دهید!
هر چقدر که زمان لود یا بالا آمدن سایت شما کمتر باشد، شما سئو موفقتری را خواهید داشت. که بصورت مستقیم و غیر مستقیم روی رتبه شما تاثیر میگذارد. اما در مقابل طبق مطالعات صورت گرفته سایتهایی که دیر بارگذاری میشوند با خروج 88.5 درصد از کاربران روبرو خواهند بود! چند مورد وجود دارد که میتواند سرعت سایت شما را در لیمیت نگه دارد.
- تنظیم کیفیت تصاویر و تنظیم مقدار پیکسل موجود در ارتفاع یا عرض
- کدهای سایت را کوچکتر در نظر بگیرید و آنها را فشرده کنید. اکثر کد نویسان به دلیل ترس از خراب شدن نمای سایت، دست به فشرده سازی کدها نمیزنند. نکته مهم این است که قبل از فشرده سازی یا هرگونه ویرایش در سایت، نسخه پشتیبان یا بک آپ سایت را داشته باشید. در روشهای تقریبا قدیمیتر با رعایت چند مورد زیر کد را فشرده سازی میکردند که شامل موارد زیر است:
♦فشرده کردن فایلها
♦آرایش سایت بر اساس راحتی کاربر
♦تنظیم کیفیت سایت
♦تنظیم و استفاده درست تگهای HTML
♦در نظر گرفتن و استفاده درست از حافظه پنهان یا CATCH مرورگر
اما در جهان امروز و با توجه به پیشرفتهایی که در زمینه کد نویسی و برنامه نویسی صورت گرفته، بدون دانش کد نویسی میتوانید به راحتی با ابزارهای خاص کدها را فشرده کنید. وظایف هر ابزار از قبل تعریف شده، این ابزار بدون تغییر نمای سایت کدهای سایت را فشرده سازی کرده و در روند سرعت بارگذاری تاثیر میگذارد. نام چند ابزار معروف را در اینجا برای شما آورده ایم.
♣ Text fixer
♣ Html Compressor
♣ Miniweb Tool
♣ Wp Rocket
♣ Digital Coding
♣ Toptal
♣ Useotools
♣ Autoptimize
♣ Litespeed Catch
- شبکههای توزیع محتوا (CDN)، در سراسر جهان گسترده هستند و سرعت انتقال دیتا را افزایش میدهند. همچنین با استفاده از این شبکهها، سرعت بیشتری در انتشار اطلاعات صورت میگیرد. هدف اصلی شبکههای توزیع محتوا، کاهش زمان دسترسی کاربر به محتوا است.
- قالبهای مورد نیاز هر دستگاه را تهیه کنید. طبق اطلاعات ارائه شده توسط گوگل، بیش از 60 درصد کاربران از تلفن همراه برای وب گردی و جستجو استفاده میکنند. با توجه به این توضیحات باید سازگاری سایت با موبایل را افزایش دهید تا سئو شما در مسیر درست قرار بگیرد.
سایت شما باید دارای قابلیت واکنشی بودن (responsive) باشد، تا سایت با دستگاه کاربر سازگاری کند و در صفحه نمایش درست اجرا شود. توجه داشته باشید که اگر سایت شما واکنشگرا نباشد، گوگل به شما امتیاز منفی میدهد.
ابزار موثر تست سایت در تلفن همراه (google’s mobile- friendly tset) است که سایت شما را ارزیابی میکند و به شما نکات مهمی را در روش سازگاری سایت با موبایل گوشزد میکند.
استفاده از قابلیت AMP را هم فراموش نکنید، چرا که این ابزار با پایین آوردن حجم محتواهای عکس و گرافیک و همچنین سازگا کردن سایت با تلفن همراه به شما کمک میکند. از همین رو سرعت بارگذاری مطالب را برای کاربر افزایش میدهد.
3. ثابت بودن جلوههای بصری
کاربران زیبایی را دوست دارند، پس برای موفقیت و دریافت ux خوب باید کاربر را جذب زیباییهایی که میسازید کنید. ثبات بصری در لوگو و برند شما بسیار مهم است، چرا که این لوگو و برند شما، شناسنامه کسب و کارتان است. پس شما نیاز دارید حتی اگر لوگو را تغییر دادید، باز همان حس قبلی را به مخاطب ارائه کند.
با استفاده از چند فاکتور مهم مثل فونت و سایز فونت، رنگهایی که به کار میگیرید و تصاویر باید برای کاربر آرامش و یک دستی را فراهم کنید. این فاکتورها باعث میشود در بلند مدت طرحهای گیرایی را ایجاد کنید.
برای طراحان 5 اصل مهم وجود دارد که باعث میشود برای توسعه تجربه کاربری از آن استفاده کنند.
- مقیاس (SCALE): این اصل باعث میشود که یک موضوع یا یک چیز خاص را در تصاویر یا متن بولد یا متمایز کنیم. فایده اصل مقیاس در اینجاست که میتوان عناصر مهم را از عناصر کم اهمیتتر جدا و واضح کرد تا سبب شود کاربر به راحتی آن را تشخیص دهد.
- سلسله مراتب بصری (VISIUAL HIERARCHY): به صورت کلی این اصل بر راهنمایی و جلوگیری از صرف زیاد وقت کاربر تمرکز دارد. در این اصل کاربر باید با دنبال کردن راحت عناوین به هدف خود برسد و چشم کاربر را خیره به ساختار کند. در اصل سلسله مراتب بصری استفاده از رنگهای تاثیر گذار و اجزا بندی دقیق میباشد.
- تعادل (BALANCE): اصل تعادل به تراز بودن چیدمان عناصر موجود در صفحه اشاره دارد، ممکن است شما طراحیهای کوچک و بزرگ زیادی را داشته باشید. هر چند که بخواهید طرح شما جالب باشد، اگر تعادل را رعایت نکنید هیچ جذابیتی برای کاربر نخواهد داشت.
- تضاد (CONTRAST): این اصل هم هدف بر متمایز کردن کلمه یا المان خاصی دارد که معمولا با تغییر رنگها به نتیجه میرسد. علاوه بر رنگ، متمایز بودن اشکال هم به تضاد کمک میکند.
- گشتالت (GESTALT): این اصل توسط روانشناسان گشتالت تشکیل شد. روش درک انسان از تصاویر است که تعریف کلی آن در “کُل، بزرگتر از کل اعضاست” است.
4. پیوندهای ثابت
آدرسها، لینکها و پیوندهای ثابت برای سئو نکاتی حائز اهمیت هستند. چرا که علناً به موتورهای جستجو میگوید که محتوای شما در چه موردی ارائه شده و سایت سریعتر ایندکس میشود. پیوندها را همیشه باید مختصر و با کلمات مفید و غنی تشکیل داد، چرا که رتبه شما را افزایش میدهد. اما چرا نباید از پیوندهای بلند استفاده کنیم؟
به این دلیل که کراولرها (CRAWLERS) یا خزندگان موتورهای جستجو، در پیدا کردن و درک محتوای شما به مشکل برخورد میکنند. همه این عوامل به ضرر شما تمام میشود چرا که سایت شما دیرتر ایندکس میشود و امتیاز منفی دریافت میکنید.یک راه مهم برای دریافت سریع ایندکس استفاده از کنسولهای گوگل است.
5.منو و تایتلها:
یکی از مهمترین روشهای پرش (ترک زود هنگام کاربران از سایت) در سایت شما میتواند عدم توجه شما به سهولت استفاده از قابلیتهای موجود باشد. منو و هدینگها از مهمترین عناصری است که میتوان در راهنمایی کاربر برای جستجوی محتواهای مختلف از آن استفاده کرد. تعامل زیاد کاربر با سایت شما در گرو این است که منوهای قابل درکی را اعمال کنید، که در عین سادگی دارای جلوه هم باشند. منوها باید به گونهای باشد که تمام مطالب به هم مرتبط شوند و داخلی سازی شود. میتوانید برای آپدیت، مقالههای کوچکی را که در آن داشتهاید به مقالات جدیدتان لینک کنید.
با در نظر گرفتن کلمات کلیدی، CTR را افزایش دهید تا سئو برای شما مثبت پیش برود. یک مثال میتواند به شما در درک بیشتر این مسئله کمک کند. مثلا بجای نوشتن آموزش سئو از عبارت آموزش حرفهای سئو استفاده کنید. با توجه به این مثال باعث شوید که کاربر کنجکاو شود و بخواهد در مورد محتواهای درون سایت هم اطلاعات کسب کند. اگر به منو و تایتل توجه نکنید، سئوی شما در چند زمینه ضربه میخورد چرا که کاربر با دیدن صفحه تنهای شما، بدون هیچ منو خاص یا لینک مرتبط به موضوعی آن را سریعا ترک میکند. در نتیجهی این عمل، CTR سایت کم میشود و گوگل برداشت میکند که سایت شما محتوایی در مورد خواسته کاربر نداشته و باز هم امتیاز منفی دریافت میکنید.
تمام روشهای موثری که ux باعث افزایش سئو میشود را در بالا ذکر کردیم، اما پس از انجام همه این متدها، شما نیاز به یک آنالیز دقیق دارید. آنالیز سایت را به منظور بررسی نقاط قوت و ضعف سایتمان انجام میدهیم تا بتوان افزایش رتبه را در سئو تجربه کرد. آنالیز را شما میتوانید به دو صورت انجام دهید. ابزارهای مختلفی وجود دارند که سایت شما را ارزیابی میکنند، اما اگر با استفاده از تجربه و حرفه خود پیش بروید بهتر است. چرا که ابزارها توان آنالیز تمام جزئیات را ندارند.
چند ابزار مهم گوگل در آنالیز یک سایت:
Page Speed Insigts: سرعت بارگذاری سایت شما را بررسی میکند.
Mobile Friendly Test: هماهنگ کردن سایت با تلفن همراه.
Dev: سایت را از نظر UX بررسی میکند.
Lighthouse: فاکتورهای UX را از چند نظر آنالیز میکند.
ارزیابی تاثیر UX بر SEO
با توجه به رابطه دوستانه سئو و UX، رشد هر کدام از این سایتها در کنار یکدیگر، باعث موفقیت رتبه سایت شما میشود. در نتیجه بهینه سازی در گوگل، باید چند معیار را اندازه گیری کرد که برای هر کدام، ابزاری وجود دارد.
ارزیابی Google Analytics
یکی از تاثیرات مهم در رتبه سئو سایت شما، نرخ پرش است. گوگل آنالیز به راحتی میتوان نرخ پرش سایت شما را به روشهای زیر نمایش دهد.
• گرافیکی
• آمار
• کمی و کیفی
این برنامه با محاسبه دقیق عملهای انجام شده روی سایت، بازخورد کاربر را ارزیابی میکند و باعث میشود تا تاثیر UX بر SEO سایت شما مشخص شود. گوگل آنالیز با آیکونهای زیر به شما دسترسی به اطلاعات شما را میدهد.
1.BOUNCE RATE
2.PAGES PER SESSION
3.AVG. SESSION DURATION
HIT MAP
HIT MAP یا نقشه حرارتی، یکی دیگر از روشها برای ارزیابی معیارهای سئو محسوب میشود. این ابزار مسیر حرکت کاربر را به شما نشان میدهد. در نتیجه این امر شما میتوانید بازخورد کلیک لینک سازیهای درون سایت را که برای افزایش رتبه سایت اعمال کردهاید ببنید. در صورت ضعیف بودن تعداد کلیکها، شما نیاز به بهبود UX خود در این امر را دارید. این امر به خوبی تاثیر UX و SEO بر یکدیگر را به خوبی نشان میدهد.
کلام آخر
در آخر باید بگوییم که برای داشتن یک سایت موفق نیاز به انجام کارهای پیچیدهای نیست. تنها نیاز است پس از این که الگوریتم سئو را رعایت کردید، در تمام موارد سعی بر کسب رضایت کاربر کنید. چرا که کاربران هستند که ارزش واقعی سایت شما را نمایان میکنند.