رنگ ها بینایی افراد را تحریک میکنند چون چشمها با استفاده از خط عصب بینایی با مغز ارتباط دارند، و مغز جایی است که تمامی احساسات و عواطف در آن شکل میگیرند. پس رنگها میتوانند به عنوان یک عنصر بسیار کاربردی در امور بازاریابی، تجربهی کاربری و فروش محصولات، برای جذب افراد باشند. میتوان گفت رنگها سادهترین ابزار برای به خاطر سپردن موضوعات جدید هستند. تاثیر رنگها بر رفتار انسانها میتواند به عواملی مانند: (فرهنگ، جنسیت، و سن افراد) بستگی داشته باشد. اما نمیتوان به طور قطع، الگوی خاصی را در نظر گرفت، زیرا ترجیحات افراد با یکدیگر متفاوت است.
شناخت روانشناسی رنگ در ui/ux باعث میشود تا شما محصولی کاربر پسند را طبق جامعه هدف خود طراحی کنید.
• منظور از روانشناسی رنگ
قبل از اینکه به جزئیات وارد شویم در تعریفی واضحتر قصد داریم منظور از روانشناسی رنگ را برای شما شفاف سازی کنیم. به طور کلی روانشاسی رنگ از شاخههای روانشاسی رفتاری است. روانشناسی رنگ در این شاخه بررسی میکند که رنگها چه تاثیری روی رفتار و احساسات افراد میگذارد. روانشناسی رنگ در ui/ux نیز تفاوتی را در زندگی واقعی ندارد، بر همین اساس میتوان از رنگها در هدف گیری احساسات کاربران استفاده کرد.
هر کدام از رنگها به شیوههایی گوناگونی روی احساسات افراد تاثیر میگذارند برای مثال افراد با دیدن رنگ آبی نوعی احساس آرامش دریافت میکنند. همچنین رنگها تاثیر زیادی بر روی زیبایی ظاهر دارند به ندرت کسی پیدا میشود که نقاشی یک دشت بدون رنگ را بیشتر از نقاشی دشتی با رنگهای زیبا بپسندد.
بنابراین نتیجه میگیریم که توجه به اصول روانشناسی رنگ امری ضروری در داشتن طراحیهای زیبا با جلوههای جذاب است که توجه کاربران را به خود جلب کند.
• اصول روانشناسی رنگها
چند اصل مهم در روانشناسی رنگها وجود دارد که در ادامه به آن پرداختیم.
1. اهمیت روانشناسی رنگها در طراحی
با توجه به مطالعات انجام شده بر روی رنگها، میتوان گفت ارزش آنها بیشتر از انعکاس زیبایی است. آنها با تاثیر مستقیم بر روی احساسات افراد میتوانند به طراحان کمک کنند تا بر روی مخاطبان هدف خود تاثیر گذارند. روانشناسان معتقداند که رنگها میتوانند به میزان 60 درصد در تصمیم گیری کاربران برای خرید یک محصول و یا رد آن تاثیرگذار باشند. افراد تنها از طریق رنگها میتوانند موضوعات مختلف را ارزیابی کنند. طراحان میتوانند با استفاده از ترکیب رنگهای مناسب در ساخت وب سایتها، توجه کاربران هدف خود را جلب کرده، موضوعات مورد نظر خود را برجستهتر کنند و اهداف خود را به نمایش گذارند. با توجه به موارد ذکر شده میتوان گفت: یک ترکیب رنگی نامناسب در طراحی میتواند به اندازهی یک بارگزاری کُند و یا دانلود ناموفق بر تجربهی کاربران تاثیر منفی گذارد.
شما میتوانید برای آموزش ui/ux با ما در ارتباط باشید و از تجربیات جدید در این زمینه بهره مند شوید.
2. بررسی رنگهای (سرد، گرم و خنثی)
با توجه به تنوع رنگها و ترکیبهای رنگی فراوان، تصمیم گیری برای طراحان در انتخاب رنگ درخور و شایسته، جهت طراحی وب سایت یا محصولات امری دشوار به نظر میرسد. بهتر است برای استفاده مناسب از رنگها، با روانشناسی این نوع دسته بندی (سرد، گرم، خنثی) بیشتر آشنا شوید.
رنگهای سرد: این نوع رنگها احساس آرامش، سردی و در بعضی مواقع بی تفاوتی را در افراد ایجاد میکنند. برای تعادل این نوع از رنگها میتوان از ترکیب آنها با رنگهای گرم و خنثی استفاده کرد. رنگهای سرد شامل: آبی (نشان دهنده هوشیاری است و مفهوم اطمینان را برای مشتریان به همراه دارد)، سبز (نشان دهنده طراوت و تازگی و سلامتی است)، بنفش (میتواند به معنای معنویت باشد؛ رنگی است که بیشتر در سلامتی و زیبایی کاربرد دارد)، نقرهای (بیشتر در رابطه با تکنولوژی و نوآوری از این رنگ استفاده میشود) هستند.
رنگهای گرم: این نوع رنگها میتوانند، احساسات پرشور و انرژی را در افراد ایجاد کنند. در استفاده از این رنگها بهتر است محتاط باشید، زیرا ممکن است احساسات منفی افراد مثل (پرخاشگری و خشونت) را تقویت کنند. سعی کنید از ترکیب آنها با رنگهای سرد و یا خنثی استفاده کنید. این رنگها شامل: قرمز (بیشتر برای تبلیغ خرید محصولات استفاده میشود، جزء قویترین رنگها برای جلب توجه کاربران است)، صورتی (بیشترین کاربرد را در رابطه با کودکان و زنان دارد، در برخی موارد هم میتواند احساس افراد را برای شناخت محصولات تحریک کند)، زرد (از این رنگ برای جلب توجه و تمرکز کاربران میتوان استفاده کرد)، نارنجی (برندهایی از این رنگ استفاده میکنند که، مخاطبان آنها جوانان پرشور و پر انرژی هستند) و طلایی (این رنگ نماد ثروت و قدرت است) هستند.
رنگهای خنثی: از این رنگها معمولا به عنوان پس زمینهی طراحیها استفاده میکنند. با ترکیب آنها با رنگهای سرد و گرم میتوان ترکیب رنگی ملایمی را ایجاد کرد. رنگهای خنثی عبارتند از: قهوهای (برای نمایش زیبایی و پیچیدگی استفاده میشود، بیشتر برندهای مدرن و لوکس از این رنگ استقبال میکنند)، بژ (این رنگ آرامش و راحتی را به همراه دارد)، خاکستری (این رنگ مسئولیت پذیری را به همراه دارد)، سفید (به معنای هماهنگی و نور است) و سیاه (به معنای قدرتمندی و مرموز بودن است).
3. عوامل تاثیرگذار در انتخاب رنگها (سن، جنسیت، تفاوتهای فرهنگی)
با توجه به تفاوتها در سن، جنسیت و تفاوتهای فرهنگی افراد، واکنش آنها نیز در برخورد با رنگها متفاوت است. هر کسی علایق مختص به خود، در انتخاب رنگها و تاثیرپذیری از آنها را دارد. با این حال میتوان شباهتهایی در بین گروه سنی مشابه، جنسیتها و فرهنگهای مختلف پیدا کرد.
سن: Faber Birren تحقیقی را ارائه کرده، که طبق آن میتوان تشخص داد هر رنگ مناسب چه رنج سنی میباشد. طبق این تحقیق، رنگهای آبی و قرمز مورد علاقهی تمام گروههای سنی میباشد. رنگ زرد و نارنجی در میان جوانان محبوبیت دارد. با بالا رفتن سن افراد تمایل آنها نیز به سمت رنگهای ملایمتر مثل (آبی، سبز، بنفش) میرود. در صورتیکه مخاطبان هدف شما افراد بزرگسال هستند، سعی کنید در انتخاب رنگها دقت کنید و از سایههای روشن بیش از حد استفاده نکنید.
جنسیت: طبق مطالعات انجام شده بر روی مردان و زنان، مشخص میشود که علایق آنها با یکدیگر متفاوت است. مردان بیشتر به رنگهای روشن علاقهمند هستند و زنان رنگهای ملایمتر را دوست دارند. طراحان باید این نکته را در نظر بگیرند که مخاطبان آنها از مردان و زنان تشکیل شده است، مگر در مواردی خاص. با در نظر گرفتن این موضوع باید رنگی را انتخاب کنید که تمایز جنسیت در آن وجود نداشته باشد؛ زیرا ممکن است با این کار نیمی از نرخ تبدیل خود را از دست بدهید.
تفاوتهای فرهنگی: این موضوع میتواند به عنوان پس زمینهای در ذهن افراد بر روی تاثیرات رنگی آنها اثر بگذارد. در ضمن رنگها در فرهنگهای مختلف میتواند معنایی متفاوت در بر داشته باشد. به عنوان مثال: رنگ قرمز در چین نماد شانس و باروری است در حالی که همین رنگ در آفریقا نماد مرگ و اندوه است. بهتر است به عنوان یک طراح از مفاهیم فرهنگی آگاه باشید، به ویژه اگر برای گروههای فرهنگی متفاوتی بازاریابی میکنید.
4. تاثیر رنگها بر نرخ تبدیل
نرخ تبدیل در طراحی به معنای درصدی از کاربران هدف است که کار دلخواه و مورد علاقهی طراح را انجام میدهند. به طور مثال میتوان از اقدام خرید محصولات در یک وب سایت فروش، توسط کاربران یاد کرد که هدف نهایی طراحان است. همان طور که گفته شد، رنگها با کنترل احساسات کاربران، میتواند بر روی آنها تاثیر بگذارد. به تحقیقات انجام شده در زیر دقت کنید تا بتوانید نرخ تبدیل خود را به طور شگفت انگیزی بالا ببرید:
92.6 درصد افراد اعتقاد دارند که بُعد بصری آنها عامل اصلیشان برای تصمیم به خرید است. پس از مشاهدهی اولیه کالا یا خدمات، کاربران 90 ثانیه اول را به طور ناخودآگاه به تجزیه و تحلیل محصول میپردازند که 90 درصد این ارزیابیها بر اساس رنگ صورت میگیرد.
رنگها میتوانند شناخت برندها را تا 80 درصد افزایش دهند.
تاثیر رنگها بر سئو سایت
طراحان میتوانند برای تشخیص اینکه رنگ انتخابی آنها بر روی کاربران هدف، تاثیر مورد نظر را میگذارد یا خیر، از تستهای کاربردی استفاده کنند. به عنوان مثال: تست A/B تکنیکی است که با استفاده از آن میتوان چندین طرح را به طور تصادفی در اختیار کاربران قرار داد تا درک کرد کدام طرح محبوبیت بیشتری دارد.
در پایان، این نکته حائز اهمیت است که به عنوان یک طراح بدانید رنگ تنها عنصری نیست که بر روی کاربران تاثیرگذار است، بلکه برای خریدارانِ آنلاین، طراحی، کلمات مورد استفاده و همچنین سهولت استفاده نیز مهم است.
کلام آخر
یکی از مهمترین مولفههای طراحی، عناصر بصری و گرافیک هستند که شامل رنگها نیز میباشد. در این مقاله سعی داشتیم از اهمیت رنگها و اصول بکارگیری از آنها در طراحی صحبت کنیم. امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید.