خطاها به طور کلی پیغامهایی هستند که در هنگام استفاده از یک برنامه یا محصول به دلایلی برای کاربر ارسال میشوند. در ادامه بررسی میکنیم که خطاها به چه دلایلی به وجود میآیند و چه تاثیری بر دید کاربران خواهد داشت. همچنین میآموزیم چگونه میتوانیم بروز خطا را در طراحی به حداقل برسانیم و ارائه خطا به کاربر را بهبود ببخشیم.
خطاها به چه دلایلی به وجود میآیند؟
خطاها میتوانند به دلایل مختلفی به وجود بیایند که در نتیجهی این دلایل برنامه یا محصول نمیتواند فرآیند خود را تکمیل کند و به کاربر پیغام خطا میدهد. اکنون اگر بخواهیم به عمده دلایل بروز خطاها برای کاربران اشاره کنیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
• برنامه نیاز کاربر را درک نمیکند
از جمله دلایل بروز پیغامهای خطا در طراحی برنامه این است که برنامه نیاز کاربر را درک نمیکند و متوجه نمیشود که کاربر چه چیزی از او میخواهد. اگر طراحان محصول در هنگام طراحی بدون در نظر گرفتن احتیاجات کاربران طراحی کنند محصولی ناتوان در اجرای نیازهای کاربران طراحی خواهد شد. در این صورت هنگام استفاده کاربران از محصول، نیازهای آنها برآورده نشده و به طور مداوم پیغامهای خطا دریافت میکنند.
• عدم تأمل طراحان در رابطه با تمام موارد استفاده کاربران
اگر در طراحی UIUX ، طراحان به تمامی موارد استفادهی کاربران از محصول نیندیشند و مطمئن نشوند که محصول در تمامی حالات ممکن کار میکند، امکان دارد محصولی را به کاربران ارائه دهند که در برخی مواردِ استفاده به کاربران پیغام خطا دهد و در اجرای آن ناتوان بماند.
• طراح از شیوههای مناسب برای طراحی استفاده نکند
در طراحی محصول اگر طراح از شیوههای نامناسب طراحی استفاده کند ممکن است در هنگام استفاده کاربر از محصول پیغام خطاهای متعددی به کاربر نمایش داده شود.
• آزمایش و تست هر محصول قبل از انتشار
از دیگر دلایل بروز پیغام خطا به کاربران در هنگام استفاده از محصول این است که محصول به اندازه کافی تست و آزمایش نمیشود. بنابراین بخشی از خطاهایی که میتوانند برای کاربر ایجاد شوند رفع نمیشوند. در این حالت محصول با احتمال بروز خطا در مواردی انتشار میشود. درنتیجه ممکن است با استفاده کاربران در همان موارد به آنها پیغام خطا نمایش داده شود.
• کاربران از شیوهی استفاده از محصول آگاه نباشند
اگر در ارائه محصول به کاربر شیوهی استفاده صحیح از آن به کاربر آموزش داده نشود، کاربر در هنگام استفاده از آن اقدامات خارج از برنامهی محصول انجام داده و با خطاهای متعدد مواجه خواهد شد.
نمایش پیغام خطا به کاربر چه نتایجی را در پی خواهد داشت؟
بروز خطاها در هر حالتی میتواند نتایج مخربی را برای محصول داشته باشد. تصور کنید در هنگام استفاده شما از برنامهایی با چند عملکرد شما، پیغامهای خطایه نامفهومی به شما نمایش داده شود.
با صرف نظر از اینکه شما اشتباه کردهاید یا طراحان UIUX، در نتیجهی این اتفاق شما دیگر از این محصول استفاده نخواهید کرد و از محصول ناامید خواهید شد. محصول نیز به عنوان یک محصول غیر کاربردی شناخته شده و بلا استفاده خواهد ماند.
چگونه نمایش پیغامهای خطا را بهبود بخشیم؟
طراحی عملکردی تخصصی است که باید توسط شخص و یا مجموعهایی انجام شود که به بهترین شکل خدمات UIUX را ارائه میدهد. شرکت ایموریت با ارائه خدمات طراحی UIUX به شما کمک میکند که یک محصول خاص و تاپ را به مشتریانتان ارائه دهید. در طراحی هر محصول یک طراح حرفهایی باید بداند که با انجام دادن و یا انجام ندادن برخی موارد میتواند محصول را به گونهایی طراحی کند که برنامه به درستی وظایف خود را انجام دهد. در نتیجه محصول با ارائه کمترین میزان خطا برای کاربر اجرا شده و نیازهای او را برطرف میکند.
در ادامهی متن برخی از مواردی را که طراحان با بکار گیری آنها میتوانند میزان خطاها در محصول خود را مدیریت کرده و خطا را به بهترین شکل به کاربر خود نمایش دهند را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
1. عدم انجام مواردی که منجر به خطا میشوند
در بالا به مواردی اشاره کردیم که طراحان هنگام انجام آنها باعث نمایش پیغامهای خطایی به کاربران میشود. طراح باید سعی کند نیاز کاربر را درک کند، متناسب با نیاز کاربر به شیوهی درست طراحی کند، تمامی موارد استفاده از محصول را در نظر بگیرد، قبل از انشار محصول آن را به اندازه کافی تست کرده و همچنین شیوه صحیح استفاده از محصول را به کاربر آموزش دهد. با انجام این موارد میتوان پیغامهای خطا را برای کاربران به حداقل رساند.
2. پیغامهای خطا را به صورت واضح به کاربر بفهماند
طراح باید در نظر بگیر که اگر خطایی انجام شد آن خطا را به طور واضح به کاربر نمایش داده و به او بفهماند که چرا با خطا مواجه شده است و برای حل این خطا باید چه کاری انجام دهد. بهتر است در نمایش خطا به کاربر از اصطلاحات فنی و تخصصی استفاده نکنید و به بهترین و سادهترین شکل کاربر را متوجهی خطای خود کرد.
3. خطاها باید به صورت مختصر اما مفید به کاربر نمایش داده شوند
وقتی متن یک باکس پیغام خطا زیاد باشد، کمتر کاربری تمام متن را میخواند. اما اگر یک پیغام به صورت کوتاه و در حالتی که منظور را به کاربر خود برساند باشد، در آن زمان یک پیغام خطای مفید ارائه شده است.
4. در نمایش پیغام کاربر را سرزنش نکنید
در زمانی که کاربر با خطایی مواجه میشود لحن ارائه خطا تاثیر زیادی در درک کاربر خواهد داشت. در نمایش خطا به هیچ عنوان کاربر را متهم نکنید و فقط به بهترین شکل راه حل را به کاربر بفهمانید.
5. برخی اشتباهات را به صورت خودکار تصحیح کنید
تا آن جایی که امکان دارد برای اشتباهات کوچک به کاربر خطا نمایش ندهید و آنها را تصحیح کنید. از این اشتباهات کوچک میتوان به اشتباهات تایپی کاربر اشاره کرد.
سخن پایانی
در طراحی محصول به صفر رساندن خطاها ممکن نبوده اما میتوان به نحوی طراحی کرد که کاربر با کمترین میزان خطا مواجه شود. و همچنین اگر کاربر با خطایی مواجه شد به خوبی پیغام خطا را متوجه شود و راه حل خطا را بفهمد. در واقع خطا را به گونهایی به کاربر نمایش بدهید و بیان کنید که کاربر در استفاده از محصول ناامید نشود و خطا را اصلاح کند. امید است با بکار گیری موارد بالا پیغامهای خطا را در نمایش به کاربر بهبود بخشیده و در نتیجه محصولی مفید را به کاربر ارائه کرد.